U bevindt zich hier:Start >> Bacterievuur

Bacterievuur

Bacterievuur: nu controleren in de tuin

Bacterievuur, niet in mijn tuin!
Bacterievuur? Nooit van gehoord? Je bent niet de enige: ook veel plantenliefhebbers hebben nog nooit van deze ziekte gehoord. Bacterievuur, ook wel perenvuur genoemd, is nochtans vaak de onbekende boosdoener op appel- en perenbomen of sierstruiken die je in april het best kan waarnemen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora en is niet schadelijk voor mens en dier.
Bacterievuur kan niet chemisch bestreden worden. Het vraagt heel wat snoeiwerk om deze ziekte in te dijken. Voorkomen is dus beter dan genezen. Bovendien verspreidt deze ziekte zich razendsnel en kan het hele tuinen, parken en boomgaarden aantasten.

Hoe herken je bacterievuur?
Controleer nu uw planten op aanwezigheid van bacterievuur. De takken zijn momenteel nog vrij van bladeren waardoor bacterievuurschade nu makkelijk waarneembaar is. Controleer of er momenteel plaatselijk zwarte bladeren aan de takken van waardplanten zijn blijven hangen, zeker op plaatsen waar vorig jaar aantasting optrad. Aangetaste bloemen, bladeren en vruchten vallen niet van de plant.
Extra controle kan je doen door het aansnijden van de schors. Een oranje verkleuring onder
de bast wijst op bacterievuur. Later in het seizoen herken je bacterievuur door de aanwezigheid van slijmdruppels en het bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen, alsof ze door vuur verschroeid zijn.
 
Welke planten zijn gevoelig voor bacterievuur?
Enkel de zogenaamde ‘waardplanten’ zoals onder andere meidoorn (Crataegus), dwergmispel (Cotoneaster), lijsterbes (Sorbus), peer- en appelbomen zijn gevoelig voor bacterievuur en kunnen besmet worden.
Uiteraard mag je bacterievuurgevoelige planten nog altijd een plekje in je tuin geven. Maar controleer ze regelmatig in de periode van begin april tot eind augustus. Je vindt een volledig overzicht van de gevoelige plantensoorten, mogelijke alternatieven voor deze planten en preventieve maatregelen op www.vlaamsbrabant.be/bacterievuur.
 
Wat bij besmetting?
Indien je een infectie van bacterievuur denkt waargenomen te hebben, aarzel dan niet om dit te melden aan het FAVV (FAVV Vlaams-Brabant: info.vbr@favv.be, tel: 016-39 01 11, fax: 016-39 01 05). Zij zullen jou kunnen bevestigen of het gaat om een besmetting met bacterievuur of niet. Verder zullen zij je raad geven met de eventuele bestrijding ervan. Deze dienstverlening is gratis.
Bij besmetting worden de aangetaste delen weggesnoeid tot ongeveer 50 cm in het gezonde weefsel. Vergeet dan zeker niet na het snoeien om snoeimateriaal te ontsmetten en het besmette snoeiafval te verbranden, zodat verdere verspreiding wordt vermeden. Composteer of versnipper aangetast hout nooit! Is verbranden niet mogelijk, geef de takken dan in een volledig afgesloten verpakking mee met het restafval.
 
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/bacterievuur
Wil je weten wanneer bacterievuur in opmars is? Schrijf je dan in voor de waarschuwingsberichten over bacterievuur van de provincie Vlaams-Brabant. Deze waarschuwingsdienst informeert je wanneer de infectiedruk hoger is dan normaal.