U bevindt zich hier:Start >> Bewegen op Verwijzing

Bewegen op verwijzing (BOV)

nieuw vanaf 1 januari 2018

Heb je ook het goede voornemen gemaakt om in 2018 wat meer te sporten, of gewoon meer te bewegen? De regio Pajottenland startte op 1 januari 2018 met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van het Pajottenland met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een beweegcoach.  

Bedoeling is de 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen of zelfs sporten krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een korte wandeling, dagelijkse fietstochtje (naar het werk) tot een wekelijks dans- of zwemmoment in de buurt. De coach helpt je op weg en motiveert. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen op Verwijzing. Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten en plezier beleeft aan bewegen. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf.

In onze regio werden 3 antennes opgestart: naast de antenne Ternat/Affligem/Roosdaal/Liedekerke die al eerder van start gingen, is er nu ook de antenne Herne/Bever/Galmaarden en een antenne Lennik/Pepingen/Gooik.

Hoe werkt het in de praktijk in Pepingen?
STAP 1 - Verwijzing door jouw huisarts
Je wil wel bewegen maar... Je hebt geen tijd, je weet niet hoe, je vindt het te duur, je bent alleen, je weet niet of je het kan, je geraakt er niet,… Veel (foute) redenen om niet te bewegen. Huisartsen uit onze regio kunnen je vanaf  januari 2018 doorverwijzen naar een Beweegcoach mits een verwijzingsbrief. Of nog beter: neem het heft zelf in handen, en vraag aan je huisarts een doorverwijzing naar de beweegcoach. Want zonder verwijzing van jouw huisarts, kan je geen beroep doen op een beweegcoach!
STAP 2 – Neem contact op met de beweegcoach (Belinda Van den Brande)
Je belt naar Belinda voor een afspraak of je sms’t ‘BEWEGEN’ en Belinda contacteert jou. Telefoonnummer: 0472/93.02.91.
STAP 3 – Beweegplan opstellen
Op basis van de verwijsbrief stelt de coach samen met jou een beweegplan op maat op en zoekt naar laagdrempelige beweeg- of sportactiviteiten. De coach werkt hiervoor samen met de gemeentelijke sportdiensten, clubs of organisaties. De coach helpt je keuzes maken, zo kan je kiezen uit bewegen in groep of alleen, bewegen in je buurt, op het werk, onderweg of bij je thuis. Deze consultatie met de beweegcoach vindt plaats in het gemeentehuis van Pepingen. Vergeet jouw identiteitskaart niet mee te brengen aub!
STAP 4 – Tijd voor actie!
Je probeert het beweegplan uit.
Opgelet: de coach beweegt/sport niet samen met jou, maar motiveert je om het beweegplan zelf uit te voeren.
STAP 5 – Evaluatie en opvolgen door de coach
Je bespreekt samen met je coach wat goed en minder goed gaat. Jullie bekijken welke vooruitgang je maakt, en bespreken eventuele moeilijkheden.
STAP 6 – Blijven bewegen
Je beweegt elke dag meer. Hou vol en blijf dat doen. Je zal wel zien dat het goed voelt!
STAP 7 – Opvolging door huisarts
Je huisarts volgt je ook op.

Voor wie?
Volwassenen met een verhoogd gezondheidsrisico, dat verminderd kan worden door voldoende te bewegen en sedentair gedrag tegen te gaan. Maatschappelijk kwetsbare groepen krijgen extra aandacht.

Over hoeveel sessies gaat het?
Dat bepaal je zelf! Voor individuele begeleiding kan je beroep doen op een coach gedurende maximum 7 uur individuele begeleiding of 21 uur groepsbegeleiding per kalenderjaar.
 
Hoe zit het met de betaling / terugbetaling?
Dankzij ‘Bewegen Op Verwijzing’ profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij/zij een extra korting. Sommige ziekenfondsen betalen ook (een gedeelte van) het bedrag terug. Meer info bij jouw ziekenfonds.