U bevindt zich hier:Start >> Reispassen

Reispassen

Voor een aantal landen is uw identiteitskaart voldoende, andere eisen een paspoort (ook wel "Reispas" genoemd) en eventueel ook nog een visum. Een geldig paspoort is vereist voor reizen naar alle landen waarvoor de identiteitskaart niet voldoet (bijna alle landen buiten de Europese Unie). Ook kinderen, zelfs pasgeborenen, hebben een paspoort nodig voor de landen waarvoor een paspoort vereist is. Voor de aanvraag van een paspoort dient U zich persoonlijk aan te bieden.

Geldigheidsduur: 5 jaar.

Wat moet je meebrengen?

Soorten procedures:

  • De normale procedure: de levertijd is 10 dagen.
  • De spoedprocedure: aanvragen vóór 15u worden volgende dag geleverd.
    Hiervoor worden wel bijkomende kosten aangerekend.
  • De noodprocedure: enkel en alleen als U om dringende redenen van humanitaire aard (ongeval, ernstige ziekte, overlijden van een familielid) naar het buitenland moet vertrekken. Deze procedure kan slechts aangewend worden als er door een bevoegde instantie (ziekenhuis, politie) een schriftelijk bewijs is gegeven van de dringende humanitaire redenen. Deze aanvraag dient te gebeuren bij de Dienst Paspoorten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel (tel. 02/501.86.67 – 02/501.87.80)

Overzicht kostprijzen:

Normale procedure

Spoedprocedure

Volwassenen

€ 73

€ 248

Kinderen 12-18 jaar

€ 43

€ 218

Kinderen -12 jaar

€ 35

€ 210

Boekje 64 blz

-

€ 248

Vanaf 1 januari 2006 is een nieuw model van paspoort beschikbaar. Dit model met 64 bladzijden is geen vervanging van het huidige paspoort, maar een nieuw paspoort, teneinde te beantwoorden aan de vraag van frequente reizigers, waarvoor een boekje met 32 bladzijden niet volstaat. De duurtijd van het nieuwe paspoort is ook 5 jaar en het kanselarijrecht bedraagt ook € 30. Deze paspoorten kunnen alleen aangevraagd worden via de dringende procedure, aan de productieprijs van € 210.

Opgepast
:
Heel wat landen eisen dat uw paspoort nog zes maanden geldig is na uw voorziene vertrek uit het land.
Vanaf 1 januari 2005 kunnen de reispassen niet meer verlengd worden.

Kijk op www.diplomatie.be welke documenten je nodig hebt voor een bepaald land.