U bevindt zich hier:Start >> Parkeerkaart voor personen met een handicap

Parkeerkaart voor personen met een handicap

 
De parkeerkaart voor personen met een handicap geeft je, als chauffeur en als passagier, in België het recht om te parkeren op voorbehouden plaatsen (en eventueel andere voordelen bij het parkeren). Zowel volwassenen als kinderen kunnen er recht op hebben.
De kaart is persoonlijk: niemand mag van de kaart gebruik maken als jij zelf niet aanwezig bent. Onderteken daarom voor gebruik je kaart in het daarvoor voorziene vakje. Leg de kaart vooraan in het voertuig op het dashboard zodat het symbool van de rolstoel goed zichtbaar is.
Als je soms in een andere wagen (mee)rijdt moet je je parkeerkaart meenemen in het voertuig dat je op dat moment gebruikt. Het is niet mogelijk om meerdere parkeerkaarten aan te vragen voor dezelfde persoon.
De voorbehouden plaatsen worden aangeduid met het blauw verkeersbord E9a ("P") met het wit pictogram dat een persoon met een handicap in een rolstoel voorstelt of aangevuld met het onderbord waarop dit pictogram is afgebeeld. Dit pictogram mag, in het wit, ook op het wegdek herhaald worden.
In bepaalde steden en gemeentes mag je dankzij de kaart gratis parkeren (informeer je bij de stad of de gemeente waar je naartoe wil gaan). Ook in het buitenland kan je de kaart gebruiken. Richt je tot de ambassade van het land waar je naar toe gaat voor meer informatie.
Voor Europese bestemmingen kan je via een tool van de Europese Commissie de plaatselijke regels voor parkeerkaarten voor personen met een handicap opzoeken.
Opgelet: Sommige steden en gemeenten voorzien een aantal parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor hun bewoners. Je parkeerkaart voor personen met een handicap alleen is dan niet voldoende. Je kan de bewonersplaatsen herkennen aan het "P-bord", met als onderbord "bewoners". Dit bord staat altijd aan het begin en aan het einde van de parkeerzone.

Meer informatie:
https://handicap.belgium.be/